adsense

3.07.2014

Weblogic Domain Pack-UnPack

Development, Test ve Preprod ortamlarda istisnai durumlar hariç, high-availability çok önemli olmadığı için Weblogic kurulumlarımız çoğunlukla tek fiziksel/sanal sunucu üzerinde olur. Ancak production ortamlara kurulum yaparken high-availabilty olmazsa olmazlarımız arasında olduğu için bir uygulama birden fazla sunucu üzerinde hizmet verir. Bu nedenle her sunucuya ayrı ayrı Weblogic ve Weblogic domain kurulumu yapmak gerekir.

Önceki yazımızda bir domain için tek bir admin sunucusu (Weblogic yönetim ekranı) olduğunu belirtmiştik. Dolayısıyla birden fazla sunucuya Weblogic ve Weblogic domain kurulumu yaparken diğer sunucuları, Admin Server'a bağlamamız gerekir.

Şimdi uygulamamızı çalıştıracağımız 2 adet sunucu olduğunu düşünelim.

Kurulumlar sonunda kabaca aşağıdaki gibi bir yapımız olacaktır:


Yukarıda şekilde iki farklı sunucu üzerinde birer Weblogic kurulumu simgelenmektedir. Bu iki sunucu üzerindeki Weblogic kurulumu içerisine aynı isimde 2 adet Weblogic Domain'i kurulmuş ve 1.sunucu Admin Server olarak set edilmiştir.

Birinci sunucu üzerinde Weblogic + Weblogic Domain kurulduktan sonra 2.sunucuya da aynı path üzerine Weblogic kurulumu yapılır.

Admin konsola giriş yapılarak domainin tüm resource ları (managed servers, cluster(s), machine) 2.server için dahil yaratılır.

Sıra 2. server üzerine Domain kurulumuna geldiği zaman pack-unpack işlemine geçiyoruz.

Öncelikle 1. sunucudaki kurulmuş olan domain için aşağıdaki path e gidilir:

$WL_HOME/oracle_common/common/bin

***WL_HOME: Weblogic home dizini (ör: /data/weblogic/Oracle/Middleware)

Sonrasında domain paketlenir:

./pack.sh -managed=true -domain=/data/weblogic/domains/MY-DOMAIN/ -template=/tmp/template.jar -template_name="MY-DOMAIN"

domain: Paketlenecek domain full path i
template: Paket ismi ve path i
template_name: Template'in adı

Yukarıdaki komut çalıştırıldıktan sonra 1. sunucunun /tmp dizini altında template.jar oluşturulur.

Bu jar dosyası 2. sunucuya upload edilir. Sonrasında 2. sunucuya bağlanılır ve ilgili dizine gidilir:

$WL_HOME/oracle_common/common/bin

Sonrasında aşağıdaki komut çalıştırılır:

./unpack.sh -domain=/data/weblogic/domains/MY-DOMAIN/ -template=/tmp/template.jar

Bu komut çalıştırıldıktan sonra /data/weblogic/domains dizini altında MY-DOMAIN klasörünü oluşturur yani domain imiz 2. sunucuda da hazır duruma gelir.

Yukarıda Admin konsola giriş yapılıp 2.sunucu için de managed server ları yaratmıştık. Unpack işlemi yapıldıktan sonra /data/weblogic/domains/MY-DOMAIN/bin dizini altında 2. sunucu için yaratılan managed server lar için start scriptleri de yaratılır.

bu scriptler içerisine girilerek aşağıdaki alanlar uygun değerlerle doldurulur ve 2. sunucudaki Domain kurulumu da Admin sunucusu olarak 1. sunucuyu görecek şekilde hazır duruma gelmiş olur:

ADMIN_URL="http://ip:port"

WLS_USER="xxxxx"
export WLS_USER

WLS_PW="yyyyyy"
export WLS_PW



1 yorum:

  1. Ben İngilizce bilmeme rağmen İngilizce kaynaktan çalışırken çok zorlandım. Zira terimler, anlatılmak istenenler, kısaltmalar birbirlerine çok karışıyorlar. Hiç bilmeyen birisi olarak oluşturduğunuz bu Türkçe kaynağın bana çok faydası olduğunu söyleyebilirim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil