adsense

5.08.2014

Weblogic Application Deployment

Yazılım ekibi tarafından geliştirilen bir uygulamanın erişilebilir olması için Weblogic üzerinde aktif olarak çalışan JVM lere deploy edilmesi gerekmektedir. Deployment sırasında JVM ler çalışır durumda da olabilir, kapalı durumda da. Ancak kapalı durumda deployment yaptıktan sonra JVM ler açıldığında uygulamanın ayrıca deployment ekranında servis verebilir duruma getirilmesi gerekmektedir. (ilerleyen adımlarda anlatılacaktır)

Deployment adımına geçmeden önce yazılım ekibi tarafından belirlenen requirement ların hazır hale getirilmiş olması gerekmektedir. Bu requirement ların başlıcaları:

  • Uygulamanın tanıdığı JNDI name ile ilgili connection pool tanımının yapılması (Bu madde ilk kez deploy edilecek bir uygulama için bir kerelik tanımlanır. Sonraki upgrade lerde ayrıca tanım yapılmasına gerek yoktur)
  • Weblogic'in kurulu olduğu Linux/Windows sunucu üzerinde uygulamanın loglarının yazılacağı log path in yaratılması (Bu madde ilk kez deploy edilecek bir uygulama için bir kerelik tanımlanır. Sonraki upgrade lerde ayrıca tanım yapılmasına gerek yoktur)
  • Weblogic managed server (JVM) start up parametrelerinin set edilmesi (Yazılım ekibi uygulamaya özel java ve heap size parametreleri belirtebilir. Bu madde de yine bir kerelik set edilir ancak uygulamada yapılacak değişikliklere göre parametrelerde-özellikle heap size değeri- değişiklikler yapılabilir.)
  • Classpath e eklenecek jar lar varsa eklenmesi.
Uygulamanın başarılı bir şekilde deploy edilebilmesi için yukarıda belirtilen başlıca maddelerin sağlanması gerekmektedir. Bu gereklilikler sağlandıktan sonra Weblogic konsol'a login olunur ve Lock & Edit butonu aktif ise tıklanarak konsol üzerinde değişiklik yapılabilecek duruma gelinir.

Deploy edilecek uygulama eğer önceden uygulamayı yöneten ekip tarafından bir standart belirlenmişse Weblogic Admin Server process inin çalıştığı sunucu üzerindeki  ilgili standart path e atılır. 

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere Deployment sekmesine tıklanır:


Yukarıdaki ekranda "Install" butonuna tıkladıktan sonra açılan ekranda deploy edilecek uygulamanın bulunduğu path e gidilir ve uygulama seçilerek Next butonuna tıklanır:


Gelen ekranda deploy edeceğimiz uygulama bir java application olduğu için "Install this Deployment as an Application" seçeneğini seçerek Next'e tıklıyoruz.


Gelen ekranda uygulamanın çalışacağı managed server lar seçilerek Next'e tıklanır:


Gelen ekrada optional seçenekler görülecektir. Eğer optional bir konfigürasyon yapılmayacaksa Next'e tıklanır ve devam edilir:


Gelen son ekranda Finish'e tıklanır:


Finish'e tıklandıktan sonra yapılan deployment ın aktif hale getirilmesi için Activate Changes butonuna tıklanır:


Başarılı olarak çalışan JVM lere deploy edilen uygulamanın State'i PREPARED durumdadır. Eğer JVM ler kapalı durumda deployment yapılmışsa state NEW olarak görülecektir. Bu durumda önce JVM lerin açılması gerekmektedir. JVM ler açıldıktan sonra state in PREPARED e geçmesi gerekmektedir.

Bu aşamadan sonra Deployment ekranına gidilir ve sonra deploy edilen uygulama seçilerek "start" tabı altındaki "Servicing all request" seçeneği seçilir. Gelen ekranda YES'e tıklanarak uygulamanın çalışması beklenir. 


Deployment ın son durumuna bakıldığında state in ACTIVE durumda olması beklenir. Sonrasında uygulama test edilerek (http://managedserver_ip:port/uygulama_context_root_bilgisi ile explorerdan test edilir.) deployment ın başarılı olup olmadığı kontrol edilir.

***Bazı uygulamalar start edildikten hemen sonra "ACTIVE" state e geçmeyebilir. Bu durumda ara bir state vardır; "START RUNNING". Sonrasında uygulamanın ACTIVE state e geçmesi beklenir. Eğer uygulama uzun süre ACTIVE state e geçmiyorsa Weblogic managed server ve uygulama loglarından durum izlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder