adsense

14.08.2014

Weblogic Server Side by Side Deployment



Weblogic server side-by-side (çalışan bir kod varken, aynı kodun farklı bir versiyonunu deploy etme)  adı verilen son derece faydalı bir deployment seçeneği sağlamaktadır. Bir uygulamanın yeni bir versiyonunu devreye almak ve aynı zamanda eksi versiyondaki uygulamanın çalışır durumda kalmasını istiyorsanız side-by-side deployment tam da sizin aradığınız bir çözüm olacaktır.

Eski versiyonu kullanan sessionlar expired olduğunda weblogic bunu anlayarak eski versiyonlu uygulamayı deaktif duruma getirecektir. Aynı anda, yeni versiyona sahip olan uygulama aktif olacak ve tüm yeni sesionlar da bu uygulamaya bağlanacaktır.

             Side-by-side deployment için weblogic consoleunu kullanacağız. Bu işlem aynı zamanda WLST (Weblogic Scriptting Tool) kullanılarak da yapılabilir.

1)      Ear, war veya  jar olarak iletilen uygulama dosyalarında META-INF/MANIFEST.MF dosyası içerisinde uygulamanın versiyonu daha önce developer tarafından yazılmış olabilir. Eğer yazılmamış olsa bile bu dosyada Weblogic-Application-Version:  Versiyon_adı  şeklinde yeni bir satır ekledikten sonra dosyayı kaydedip tekrar arşivleyebilirsiniz. Böylelikle versiyonlanmamış bir kod versiyonlu bir hale getirilmiş olur.

Aşağıdaki dosyada  4.1.4.4 versiyonuna sahip bir uygulama görebilirsiniz.




2)      Bilinen yöntemlerle bu uygulamanın deploymentı yapılır. Deploymenttan sonra uygulama aşağıdaki gibi görünür:
 
 
3)    4.1.6.4 versiyonlu uygulama aktif hale gelmiştir.  Bu uygulamanın çalışır halde kalmasını ve aynı zamanda da yeni versiyona sahip (örnek olarak 4.1.4.5 versiyonunu deploy edilecektir) aynı isimli bir uygulama deploy edilmek  isteniyorsa Lock & Edit butonuna  tıklayarak eski versiyonlu uygulama seçilip Update butonuna basılır.
4)    Çıkan ekranda Source Path kısmında yer alan bölümde Change Path diyerek daha önceden  yeni versiyonlu uygulamanın konulduğu dizin secilip o dizindeki uygulama aşağıdaki şekilde deploy edilir.

 

       
 
    

 
5)     Deployment tamamlandıktan sonra uygulamanın görünümü aşağıdaki şekilde olur. Eski versiyona sahip uygulama Active iken yeni versiyona sahip uygulama deploy initializing durumunda olur.
    
 
 
6)     Activate Changes dedikten sonra weblogic server eski versiyonlu uygulamaya ait sessionları keserek yeni versiyonlu uygulamaya bağlamaya başlar. Son durumda  yeni versiyonlu yük Active duruma geçmiş olur.  Eski versiyonlu  yükün Active dısında herhangi bir statüde kalmasının bir önemi yoktur.
   
 
NOT: Weblogic server maksimum 2 farklı versiyonu deploy etmenize izin verir. Örneğin 4.1.6.6 versiyonunu deploy etmek isterseniz hata alırsınız. Bu hatayı almamak için Active olmayan iki version önceye ait (4.1.4.4) uygulamayı secip silmeniz gerekmektedir.
 
Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil.

                                                                                                                   Ben Sweetland
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder