adsense

14.07.2014

Oracle Exalogic



Amaç ve Kapsam

Araştırma raporu kapsamında, gelecek nesil bulut bilişim özelliklerinin yanı sıra, giderek artan performans, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik gereksinimlerine cevap veren dünyanın ilk ve tek entegre orta katman sistemi Oracle Exalogic Elastic Cloud incelenmiş ve kullanılması durumunda sağlanacak avantajlar anlatılmıştır.

Özet:

Çoğu kurumsal şirkette, yıllar boyunca teknolojik gelişmeleri takip etmeye çalışan, BT altyapısını genişleten ve bu altyapıya yeni sistemler ekleyen BT departmanları, giderek büyüyen bu altyapının yönetilebilirlik sınırlarını zorlamaya başladığına tanık oldu. Kullanımdaki her bir BT sistemi ve uygulama genelde iyi tasarlanıp ustaca uygulamaya konulmuş olsa da, sürekli yatırım yapılan BT alyapısının ulaştığı boyut başlı başına bir sorun olmaya başladı. Çoğu kurum, sınıfının en iyi teknolojileri, açık standartları, piyasa lideri üreticilerinin ürünlerini ve SOA gibi modern mimarileri yaygın şekilde kullanmış olsalar bile, bugün kendilerini koordinasyon ve yönetim zorlukları açısından gereğinden fazla platform, gereğinden fazla teknoloji, gereğinden fazla uzmanlık alanı ve gereğinden fazla teknoloji üreticisi ile karşı karşıya buluyor.

Bunun sonucunda da sanallaştırma ve merkezi depolamadan, yazılım ve donanımın kurum çapında standart hale getirilmesine kadar çeşitli teknoloji ve pratikler büyük kurumlar için vazgeçilmez hale geldi. Öte yandan, son yıllarda belirli maliyet azaltma tekniklerinin hayata geçirilmesine ilişkin tartışma, daha büyük bir tartışmaya, BT’nin bir maliyet merkezinden bir kar merkezine dönüştürülmesi tartışmasına yol açtı. Bu dönüşüm, bugün herkesin ‘kurumsal bulut bilişim’ (private cloud) olarak adlandırdığı, tipik olarak daha merkezi, daha çok otomasyon içeren ve daha esnek bir altyapıya geçirilmesini içeriyor.

Kurumsal bulut bilişim vaadini gerçekten yerine getirebilen, pratiğe geçirilebilir yaklaşımların, maksimum performans sunacak şekilde tasarlanmış sistemleri içermeleri gerektiği gibi, aynı zamanda açıklık, güvenilirlik, maliyet, esneklik ve kaynak verimliliği gibi avantajları dengeli bir biçimde sunabilmeleri de gerekir. Özel olarak tasarlanmış bu sistemler belki de modüler olmalıdır. Kurumlar bu altyapıyı, gerçek iş ihtiyaçlarına ve dikkatlice planlamış yatırım programlarına paralel olarak, zaman içinde hayata geçirilebilmelidir.

Oracle Exalogic Elastic Cloud, neredeyse sınırsız ölçeklenebilirlik, rakipsiz performans ve daha önce hayal bile edilemeyen bir yönetim kolaylığı sunan, güvenli ve kurumların yaşamsal uygulamalarını teslim edebileceği bir kurumsal bulut bilişim altyapısına sağlam bir zemin oluşturmak için özel olarak tasarlanmış ilk sistemdir. Exalogic, küçük ölçekli, departman çapında uygulamalardan, en büyük ve en çok kaynak talep eden ERP ve anasistem uygulamalarına kadar her türden uygulama için ideal platformdur. Exalogic, kurumsal Java, Oracle Fusion Middleware ve Oracle Fusion uygulamaları için optizime edilmiş olmakla birlikte, günümüzde yaygın şekilde kullanılan binlerce üçüncü parti veya özel olarak geliştirilmiş Linux ve Solaris uygulamarı için de mükemmel bir ortamdır. Kısacası Exalogic, Oracle’ın 21. Yüzyılın veri merkezini hayata geçirme vizyonunu gerçekleştirmek için attığı dev bir adımdır.

TEKNİK İNCELEME

Exalogic Sisteminin Genel Özellikleri
Exalogic, her biri Oracle ürün portföyü içinde stratejik bir teknolojiyi oluşturan donanım ve yazılım bileşenleri kullanılarak tasarlanmış bir sistemdir.



Oracle Exalogic Elastic Cloud Donanım

Exalogic donanımı, montajı önceden yapılmış şekilde, standart 19 inç ve 42U raf şasi konfigürasyonlarında sunuluyor. Her bir Exalogic konfigürasyonu, hesap-yoğun iş yüklerine göre kapasitesi dengelenmiş bir esnek bulut birimidir. Her bir Exalogic konfigürasyonu, bir dizi hot-swappable (sistem çalışırken değiştirilebilen) uygulama sunucusundan (compute node ), yüksek performanslı, kümelenmiş bir disk depolanma sisteminden ve konfigürasyondaki her bir bileşimi birbirine ve harici olarak ilave Exalogic veya Exadata Database Machine şasilerine bağlamak için gerekli anahtarları içeren, yüksek bant genişliğine sahip bir iletişim altyapısından oluşuyor. Ayrıca her bir konfigürasyonda veri merkezi servis ağıyla entegrasyon için yeterli sayıda 10 Gigabit Ethernet portları ve veri merkezinin yönetim ağıyla entegrasyon için Gigabit Ethernet portları bulunuyor. Tüm konfigürasyonlar her kademede tam yedeklidir ve tek arıza noktası bulunmayacak şekilde tasarlanmıştır.

Her bir Exalogic uygulama sunucusu, standart 1U şasi içinde 6 çekirdekli iki işlemci, güç kaynakları, hızlı ECC DIMM bellek ve yedekli InfiniBand Host Channel Bağdaştırıcılarıyla kendi başına bir uygulama sunucusudur. Her bir uygulama sunucusu aynı zamanda iki Solid-State Disk (SSD) içerir ve bu diskler sunucuyu başlatmak için kullanılan işletim sistemi çekirdeğini içerdiği gibi, yüksek performanslı yerel yakas dosyası alanı olarak ve hata yönetim işlemleri sırasında üretilen diagnostik (kontrol / hata bulma ) verilerini kaydetmek için de kullanılır.

InfiniBand, Exalogic Elastic Cloud sisteminin temel bir bileşenidir. Infiniband, kurulan sistemdeki tüm donanım birimleri arasında son derece hızlı ve yüksek kapasiteli bir bağlantı sağladığı gibi, yüksek ölçeklenebilirlik, uygulama yalıtımı ve esneklik de sunar.

Bir veri merkezinin hesaplama kapasitesini artırmaya yönelik geleneksel yaklaşımlar, ya her bir bilgisayarın dikey olarak ölçeklenmesini yada Ethernet gibi yaygın teknolojiler yardımıyla çok sayıda tekil bilgisayarlarla bir ağ oluşturulmasını içerir. Öte yandan, Exalogic sisteminin temel aldığı kayıpsız anahtarlı InfiniBand I/O bağlantıları, tüm konfigürasyonları tek bir büyük bilgisayar gibi davranacak şekilde birleştirir.


Harici anahtarlara gerek duyulmadan sekiz adede kadar tam şasi Exalogic donanımını ( veya Exalogic ve Exadata konfigürasyonlarının herhangi bir bileşimini) bir araya getirmek mümkündür. Sekiz şasiden fazla Exalogic veya Exadata donanımının gerektiği durumlarda, Oracle çeşitli yüksek kapasiteli veri merkezi anahtarlarını içeren bir seçenek sunarak yüzlerce şasiden ve on binlerce işlemciden oluşan Exalogic blutularının oluşturulabilmesine olanak tanır.

Exalogic sistemleri yatay olarak ölçeklenebilir. Bulutun boutu arttıkça sistem performanslarında bu açıdan bir düşüş yaşanmaz. Aynı derecede önemli bir diğer nokta, Exalogic bulutlarının dinamik olarak güvenli kapasite birimlerine ayrılabilir birer kaynak havuzu olması, Exalogic’in bu yeteneğinin altında, tam da bu amaç için tasarlanmış olan InfiniBand yatıyor. InfiniBand bölmeleri (partititon) desteklerken, bu bölmelerin içinde I/O sistemlerindeki uç noktalar arasındaki iletişim, sistem anahtarları tarafından eksiksiz bir biçimde denetlenir.

Her bir uygulama sunucusu, belirli I/O aygıtları, mantıksal bölmeler halinde gruplandırabilir ve bu bölmeler içinde iletişime olanak tanır. Öte yandan, mantıksal bölmeler arasındaki iletişim en düşük seviyede dahi kontrol edilebilir. InfiniBand’ın sanal şeritler (virtual lanes) adı verilen bir diğer özelliği ise InfiniBand bölmelerinin güvenliğini artırır. Her bir I/O uç noktası, bu sanal şeritlerden bir veya birkaçını kullanarak I/O sistemiyle iletişim kurarken, sanal şeritlerin her biri diğerlerinden tümüyle bağımsız olduğu için, her birine bir öncelik atanarak uygulamaların paylaşımlı kaynaklara garantili erişimi sağlanabilir. Örneğin, kurum için son derece kritik bir iş uygulaması söz konusuysa, sistem yöneticisi bu özellikler kullanarak bir dizi uygulama sunucusunu seçebilir ve bu sunuculardaki tüm I/O aygıtlarını güvenli bir bölgeye atadıktan sonra, paylaşımlı depolama alanlarına, Exadata Database Machine kaynaklarına ve harici servis ağı portlarına özel erişim için sanal şeritler atayabilir. Daha da önemlisi, kapasite gereksinimleri değişirse, basit bir konfigürasyonla istenen bölmeye dinamik olarak uygulama sunucusu eklenebilir veya çıkarılabilir.
Oracle Exalogic Elastic Cloud Yazılımları
Java günümüzde kurumsal şirketlerin kullandığı en başarılı ve en yaygın yazılım uygulama teknolojisidir. Exalogic tümüyle kurumsal Java uygulamaları ve Java tabanlı altyapılar için ideal ortamı sunacak şekilde tasarlanmıştır. Oracle’ın tüm Fusion Middleware ürün portföyü, Exalogic kurulumlarına göre optimize edilmiştir. Oracle Exalogic Elastic Cloud Yazılımları, Oracle’ın gelecek nesil uygulamalarının üzerinde geliştirildiği temel Java altyapısı olan Oracle Weblogic Suite’deki başlıca ürünlerde gerçekleştirilen bir dizi optimizasyon ve iyileştirmeyi içerir. Oracle Weblogic Suite ürünleri arasında Oracle Weblogic Server, Oracle Coherence, Oracle Jrockit ve Oracle HotSpot bulunur.



Exalogic Java uygulamalarını ve Oracle Fusion Moddileware’i benzersiz bir biçimde desteklediği gibi, Exalogic kullanıcılara Oracle Linux veya Oracle Solaris işletim sistemi seçeneği de sunar. Exalogic tüm standart Oracle Linux5 ve Solaris 11 uygulamalarıyla yüzde 100 uyumludur ve Exalogic için özel bir sertifikasyon gerekmez – ilgili Oracle Linux ve Solaris sürümleri için onaylanmış tüm Oracle uygulamaları Exalogic tarafından da desteklenir.
 
Oracle Enterprise Manager, Grid Control ve OpsCenter aracılığıyla, uygulama katmanından disk katmanına kadar , kapsamlı sistem yönetimi yetenekleri sunar. Enterprise Manager, bir Exalogic kurulumundaki her bir donanım bileşeninin gerçek zamanlı olarak izlenmesine olanak tanıdığı gibi, müşterinin seçimine bağlı olarak sistem durumunun proaktif sistem bakımı için Oracle Destek Merkezi’ne otomatik raporlanmasını da sağlar. Oracle Destek Merkezi ile bu entegrasyon sayesinde, Enterprise Manager, Exalogic için özel olarak hazırlanmış, donanım firmware’lerinden işletim sistemine, JVM ve uygulama sunucusundan üst kademe Fusion Middleware uygulamalarına ve Oracle uygulamalarına sistemin tüm katmanlarını kapsayan, test edilmiş yama paketlerini uygulayabilir.

FAYDALAR
Yüksek Java Performansı
Oracle Exalogic yazılım ve donanım ürünleri bir araya geldiğinde, Weblogic Server ve diğer Oracle Fusion Middleware teknolojileri üzerinde çalışan Java tabanlı uygulamalar için önemli performans kazançları sunar. Uygulamaların Exalogic üzerinde çalıştırmanın sağladığı kazancın büyüklüğünü daha iyi ifade edebilmek için, üç örnek üzerinde Exalogic’in performansı tipik bir alternatif konfigürasyonla gösterilebilir.

Uygulama Tepki Hızları (Gecikme Süresi – Latency )
Tipik bir Web uygulamasında, ‘Web Servisi Oluşturma’, ‘Satın Alma’, ‘Yönetim’ ve ‘Tarama’ gibi sık kullanılan çeşitli işlemlere baktık ve standart platforma kıyasla 14 kata varan performans kazançları ölçümlendi.
Uygulama Kapasitesi ( Toplam İş Hacmi – Throughput )
Örnek bir benchmark testiyle, temel Java iş mantığının çalışma performansını karşılaştırıldı ve uygulama kapasitesinde –saniyedeki işlem sayısında- yüzde 60’a varan bir artış gözlendi.
Veri Tabanı İletişimi
Üçüncü incelemede, veri tabanını yoğun kullanan bir uygulamanın performansı üzerinde Exalogic’in tipik bir donanım konfigürasyonuyla karşılaştırılmasında, Exalogic, üstün işlem performansı ve üstün veri tabanı erişim ( I/O) performansı sayesinde, veri tabanı erişimlerinde 2-3 kat daha yüksek bir performans sundu.


Uyumlu Tasarım: Hızlı Kurulum ve Verimli Kullanım

Yüksek performansın yanı sıra, Exalogic’in donanım ve yazılım bileşenlerinin birlikte tasarlanmış olması, Exalogic’in alternatif ortamlara kıyasla daha kolay daha kolay kurulacağı ve işletileceği anlamına geliyor. Exalogic çok çeşitli iş yükü türlerine göre – işlem yoğun, veri yoğun, I/O yoğun vs – ayarlanmıştır ve bu nedenle parametrelerinin belirli bir ortama göre konfigüre edilmesi gerekmez. Dolayısıyla kurulum süresi yüzde 95’e varan oranlarda kısalır. Ayrıca bu kolaylık sadece kurulumun daha az iş yüküyle gerçekleştirileceği anlamına gelmez. Sistem yöneticilerinin Oracle fabrikalarında test edilmiş ve ayarları yapılmış aynı Exalogic konfigürasyonunu kullanacağı, dolayısıyla hata risklerini büyük ölçüde azaltacağı, hata tespit sürecini kolaylaştıracağı ve iş süreçlerini daha verimli ve daha düşük maliyetli bir hale getireceği anlamına da gelir. Exalogic ile toplam maliyetler yüzde 60’a varan oranlarda azaltılabilir.



Yaşamsal bir Bulut Bilişim Sistemi için Sağlam bir Zemin

Bugüne dek pek çok şirketin bulut bilişim çabaları, yeni yeni ortaya çıkab teknoloji ve yaklaşımlar konusunda deneyim ve güven eksikliği nedeniyle, test ortamları gibi iş için kritik olmayan iş yüklerinin konsolidasyonuna odaklanmaktaydı. Exalogic sayesinde şirketler bu gibi adımları atlayarak, doğrudan yaşamsal uygulamalarında ve üretim iş yüklerinde konsolidasyon ve esnek kapasite avantajlarından yararlanabilirler. Exalogic donanım ve yazılımının ulaştığı olgunluk seviyesi ve tasarım mükemmelliği, rakibi olmayan bir gübenilirlik sunar. InfiniBand birimler arası iletişim altyapısının sunduğu benzersiz erişilebilirlik garantisi ve güçlü bölmelendirme özellikleri, çok çeşitli iş yüklerinin Exalogic üzerinde gerekli yalıtım sağlanarak birlikte çalıştırılabilmesine olanak tanır. Ayrıca Exalogic’in fabrika ayarları ile desteklediği çok çeşitli iş yükleri, bu iş yüklerinin ayrı ayrı konfigürasyon gerektirmeden, dolayısıyla diğer iş yüklerini etkilemeden veya operasyonel karmaşıklığa yol açmadan Exalogic’in performans avantajlarından yararlanılabilmesini sağlar.

Tüm sistem çapında uyumlu ve tutarlı bir yönetim sağlayan Enterprise Manager, Weblogic Server ve Coherence kümelendirme bileşenleriyle birlikte, servis seviyesinde izleme, kural tabanlı otomasyon, güçlü dinamik kapasite ayarlaması gibi özellikler sunar.


Exalogic Öncesi Oracle Middleware Ortam İncelemesi


                Oracle Fusion Middleware kapsamında kullanılan bazı ürünler:

  • Oracle Weblogic Server 
  • Oracle Service Bus 
  • Oracle SOA Suite

Bu ürünlerin çalıştığı domain içerisinde aynı zamanda IBM Websphere, Jboss, Tomcat diğer uygulama sunucularıyla entegre olduğu durumlar da vardır.

Ayrıca IBM AIX, Sun Solaris, HP-UX gibi bir çok makina ve işlemci üzerinde de çalışabilecekleri varsayıldığında aşağıdaki dezavantajlar göze çarpacaktır:



Farklı vendor’ler: Bahsettiğimiz Middleware yapısı tek vendor’e ait bir yapı değil. Bu da daha fazla teknoloji, daha fazla koordinasyon, daha fazla konfigürasyon ve daha fazla uzmanlık gerektiriyor. Her ürün ayrı ayrı olarak kurulduktan sonra en iyi performansı sağlamak için ürünler üzerinde ayrı konfigürasyonlar hazırlanıyor. Bu konfigürasyonlar tek parçanın performansını artırmak üzere yapılırken bütün parçanın performansını düşürebiliyor.

Patch management: Oracle parçalarından herhangi birisine uygulanacak yama, aynı anda IBM ürünlerinden birinde başka bir yamaya ihtiyaç duyurabiliyor yada herhangi bir komponent’de uygulanan patch başka bir komponent’de uyumsuzluğa sebep oluyor ve kontrolü zor bir patch yönetimine sebep oluyor.

Bug management: Teknoloji firmaları yeni bir ürünü yayınladıklarında yada mevcut bir ürüne yeni bir release çıkardıklarında her ne kadar ‘certification matrix’ lerindeki bütün parçalara göre testlerin yapıldığını duyursalar da, tavsiye edilen ve yaygın kullanılan konfigürasyon dışındaki diğer yapılarda çeşitli uyumsuzluklar yada bug’lar çıkabiliyor. Sorun hakkında sorumlu adminlerin yaptıkları araştırmalar dünya genelinde daha az karşılaşıldığı için daha az örnekler ve daha az çözümler karşınıza çıkartabiliyor.

Büyüme zorunluluğu ve ölçeklendirme: Datacenter’lar büyürken bu büyümeyi kontrol etmek için iki geleneksel yaklaşım görülür; dikey ve yatay ölçeklendirme.

  • Dikey ölçeklendirme aynı makinaya daha fazla kaynak ekleyerek büyümeyi sağlar, ama elbette bu büyümenin de limitleri vardır. Dengeli bir konfigürasyonda daha fazla kaynak eklemek o konfigürasyonun dengesini koruyacağı anlamına gelmez. Aynı zamanda ‘single server failure’ etkisini artırır.
  • Yatay ölçeklendirme birçok makinayı temel networking teknolojisi olan Ethernet ile birbirine bağlamayı sağlar. Böylece hem kapasiteyi artırırken hem de ‘single server failure’ etkisini minimize eder. Fakat birbirine bağlanan makinalar arasında sağlanması gereken koordinasyon da throughput ve latency (gecikme) gibi temel Ethernet network’lerde olası sorunları yanında getirir.
Merkezi İzleme: Bir middleware yapısında uygulama, JVM, disk, CPU/memory, heap, thread gibi birçok ünitenin izlenmesi gerekir. Oracle Enterprise Manager’ın sağladığı Grid Control yada OpsCenter bu yapının sadece Oracle tarafını inceleyebilir.


Sonuç:

Günümüzde kurumsal şirketlerin BT departmanlarından, esnek kapasite gibi gelecek nesil bulut bilişim özelliklerinin yanı sıra giderek artan performans ve güvenilirlik gereksinimlerine de cevap vermeleri bekleniyor. Bu ihtiyaç yeni bir altyapı yaklaşımını da gerekli kılıyor. Söz konusu iş yükleri ister Web tabanlı ister kalın istemci (thick client ) tabanlı, ister veri yoğun, ister işlem yoğun, ister homojen, isterse son derece heterojen olsun, başarının anahtarı performans, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sunmak üzere birlikte tasarlanmış donanım ve yazılımların kullanılmasından geçiyor. Farklı uygulamalar için özelleştirilmiş, amaca yönelik sistemler kurmak zaman ve para israfıdır. Dünyanın ilk ve tek entegre orta katman sistemi olan Oracle Exalogic Elastic Cloud, açık ara ile alternatif çözümlerin önüne geçiyor ve kurumsal şirketlere uygulamalarını çalıştırmak için mümkün olan en iyi altyapıyı sunuyor.

Kurumsal şirketler, uygulamalarını Oracle Exalogic Elastic Cloud’da konsolide ederek,
  • Java uygulamalarının performansını 14 kata varan oranda artırabilir, 
  • Güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik seviyelerini en kritik iş uygulamalarının bile gerektirdiği seviyenin üzerine çıkarabilir. 
  • Kurulum sürelerini yüzde 95’e, maliyetlerini yüzde 60’a varan oranlarda azaltabilirler.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder