adsense

21.07.2014

Weblogic Managed Server Oluşturma

Daha önceki yazılarımızda Weblogic kurulumu ve domain oluşturma işlemlerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda sizlere kurulu bir Weblogic domain üzerine managed server kurma işleminden bahsedeceğiz.



  • Öncelikle http://ip:port/console formatında olan Admin konsol adresimizi yazıp Weblogic konsolumuza bağlanıyoruz. Konsola girişimizde aşağıdaki ekrandaki gibi Lock & Edit butonumuz aktifse değişiklik yapmak için bu butona tıklayıp işlemlerimize başlıyoruz.




  • Soldaki menüden Enviroment tabını genişletip ilk sırada bulunan Servers linkine tıklıyoruz ve sağ tarafta o an tanımlı olan tüm managed server ların listelendiğini görüyoruz:

  • Açılan sağdaki sayfada New seçeneğine tıklayarak tanımlama ekranına geçiyoruz. 
  • Server Name: Weblogic konsolda görünecek isim. Uygulamamıza özel ve tamamen bizim tercihimize kalmış bir isim verebiliriz.
  • Server Listen Address: Managed Server'ın (JVM'in ) çalışacağı sunucu ip si. 
  • Server Listen Port: Managed Server'ın (JVM'in) kullanacağı port. Bir üstte ip si belirtilen sunucu üzerindeki port olacaktır. Aktif olarak kullanılmayan bir port olmalı. Aksi halde JVM ayağa kalkmayacaktır.
  • Should this server belong to a cluster? seçeneği kısmında dilersek bu managed server ı bir cluster a assign edebiliriz ya da yeni bir cluster yaratma işlemine geçebiliriz. (Cluster konusunu daha sonra işleyeceğiz) Şu aşamada bu managed server ın bir clutser a ait olmadığını düşünürek "No, this is a stand-alone server." seçeneğini seçili bırakıyoruz.
  • Next seçeneğine tıkladığımızda bir sonraki ekranda işlemin özeti karşımıza çıkıyor:


  • Bir üstteki ekranda Finish e tıkladıktan sonra managed server tanımlama işlemi tamamlanacak ve ana sayfaya geri döndürüleceğiz. Burada dikkat etmemiz gereken şey yaptığımız değişikliğin henüz aktif olmamış olması. Ekranın sol kısmında "Activate Changes" butonunun aktif olduğunu göreceğiz:



  • "Activate Changes" a tıklamadan önce Managed Server ımızı Weblogic konsol üzerinden stop/start edeceksek Node Manager'a entegre etmemiz ve diğer ayarlamaları (log path, start up parametreleri vb.) gerekiyor. Bu aşamada managed server ı Unix sunucu üzerindeki startManagedServer.sh scripti ile start edeceğimizi düşünerek anlatacağız. Yapılan server yaratma işini aktif hale getirmeden önce managed server ın access ve Weblogic log pathlerini vermemizde fayda var. Access log, yarattığımız managed server a http erişimleri gösteren (source ip, tarih, saat, url bilgisi) logları ifade eder. Weblogic log ise application server ın ve üzerindeki uygulamanın durumuyla ilgili logları ifade eder. Log tanımlamaları için bir üstteki ekran da bulunan BlogServer a tıklayıp server ın içerisine giriyoruz. Açılan sayfada Logging sekmesin tıkladığımızda bir alt tab'da General sekmesini göreceğiz. Bu sekmede Weblogic log konfigürasyonunu yapacağız. Eğer bir önceki adımda direkt olarak yaptığımız işlemleri save etseydik (Activate Changes) bu durumda aşağıdaki ekranda göründüğü üzere loglar $DOMAIN_HOME/servers/BlogServer/logs klasörü altına yazılacaktır. ($DOMAIN_HOME: domain in yaratıldığı dizin) Dilersek log rotate algoritmasını da düzenleyebiliriz. Örnek olduğu için burayı default bırakıyoruz ancak disk doluluğunuzu ve standartlarınızı kontrol altında tutmak için loglarınızı belirleyeceğiniz bir path e yazdırmanızda fayda var. Değişiklikler yapıldıktan sonra üst kısımda buluna  Save butonuna tıklanır.



  • Weblogic logları düzenlendikten sonra HTTP tab ına geçilir ve access logları düzenlenir. Access loglarda da herhangi bir path belirtilmezse loglar default olarak $DOMAIN_HOME/servers/BlogServer/logs klasörü altına yazılacaktır. Değişiklik yapıldıktan sonra Save butonuna tıklanır ve gerekli değişiklikler yapılır.

  • Tüm bu işlemler bittikten sonra "Activate Changes" butonuna tıklanır ve değişiklikler kaydedilir.
  • Serve yaratıldıktan sonra server tanımlama ekranında "Listen Address" kısmında belirttiğimiz ip li sunucuya Putty, Secure CRT gibi bir client ile bağlanılır ve $DOMAIN_HOME/bin dizinine gidilir:


  • Bu dizinde bulunan startManagedWeblogic.sh scripti kopyalanarak oluşturduğumuz server a özel bir script oluşturulur.
  • Yeni oluşturulan script vi editör ü ile açılır ve aşağıdaki değişiklikler yapılır:
  • WLS_USER ve WLS_PW alanlarına weblogic konsol user ve şifresi yazılır. 
  • Dosya kaydedildikten sonra  aşağıdaki formatta server çalıştırılır:
./startBlogServer.sh BlogServer http://10.115.226.131:7001 

Yukarıdaki ifade bir sh haline getirilerek bu managed server a özel bir start script i oluşturulabilir.


Teşekkürler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder